Skip to main content

2nd professional MCQS 2015, 2014, 2013

Pharma 2015
2nd Professional 2015 Pharma mcqs:

1. Antibiotic which caused kernicterus in baby: Sulphonamide
2. hepatic encephalopathy/portosystemic encephalopathy; the need to dec ammonia production and absorption from gut: Neomycin
3. Ampicillin and amoxicilin differ in amoxicillin having: greater oral bioavailability
4. Universal local anesthetic: Lidocaine
5. Not a nitrosourea: Methotrexate/Vincristine (the mcq maker is seriously mad -___- )
6. Estrogen INDICATED in : Prostate CA
7. Not a protein synthesis inhibitor: Glycopeptide
8. Used in diabetic coma: Crystalline zinc insulin
9. Hemolytic n positive coomb's test: Methyldopa
10. Neostigmine and pilocarpine differentiated via: Skeletal muscle
11. Acetylcholinesterase inhibitors used in: Alzheimers
12. Azoles inhibit fungi via: decreased ergosterol syntheis
13. Abciximab: gp IIb/IIIa inhibitor
14. Not an anti-platelet drug: Nimodipine
15. Digitalis induced arrythmia treated by: Lidocaine
16. Neuroleptic: Prochlorperazine
17. Infiltration nerve block by local anesthetic requires: alpha agonist
18. Clindamycin is indiacted for: Bacteroides
19. Zidovudine is : NRTI
20. absence seizures treatred by: Ethosuximide
21. Which anti-seizure drug acts by inhibiting central excitatory effects of amino acids: Lamotrigine (corrected)
22. Aspirin implicated in: Reye's syndrpme
23. Blocks both alpha and beta receptors: Labetalol
24. CMV + Herpes: Foscarnet
25. Biotransformation: produces more water soluble drug
26. Raloxifene adverse effect: Venous thrombosis
27. Aminocaproic acid: used in bleeding disorder caused by fibrinolytics
28. Before using anti-muscarinic in eye, doctor should: check intraocular pressure
29. Non depolarizing blockade reversal: Neostigmine

Forensic 2015

 Pathology 2015

+ most common location of frost bite

Sendups 2014 mcqs


1.which of the following will slow down AV conductionAns.digoxin
2.prokinetic property of metoclopramideAns.antagonist of dopamine receptors
3.which of the following is used for diabetic gastroparesisAns.erythromycin(ref:pg 514 mini kat)
4.which of the following is used for convulsive status epilepticusAns.fosphenytoin(exp: phenytoin can also be given parentarally bt results in cardiotoxicity theefore fosphenytoin is a safer parenteral agent)
5.which of the following is an inhibitor of Dna dependent Rna polymeraseAns. Rifampin
6.Adverse effect of Bromocriptine exceptAns Amennorrhoea( exp: it is an ergot alkaloid and can produce retroperitoneal ,retropleural fibrosis bt being a dopamine agonist it reduces prolactin and therefore will not result in amennorhoea and infertility)
7.Luminal amoebiasis is treated byAns.Diloxanide furoate
8.Which is the primary mechanism of StatinAns.Inhibition of HMG-CoA reductase
9.Which of the following will convert plasminogen to plasminAns.Anistreplase
10.Leucovorin related sm MCQAns. option B. in which methotrexate was mentioned
11.which of the following is competitive inhibitor of alpha adrenergic receptorsAns.phentolmine
12.which is a non.selective alpha and beta antagonistAns.labetalol
13.which of the following is an effective mydriaticAns. Phenylephrine
14.production of hemolytic anemia due to G6PD deficiencyANs.Quinine/Primaquine ( both have the potency to produce it)
15.which of the following produces reversible gynaecomystiaAns. Cimetidine
16.BiotransformationAns.production of less lipid soluble forms
17.all of the following are true for thiopental exceptAns.its elimination occurs by drug metabolism
18.Isoproterenol produces all of the following exceptAns. Bronchoconstriction( being a non selective B agonist it produces bronchodilation)
19.which of the following produes effect by dec. migration of granulocytesAns. Colchicine
20.Which is not protein synthesis inhibitorAns. Cefazolin
21.Whichis not TCAAns. Fluvoxamine
22. which is given for diabetic coma Ans. Crystalline insulin ( ref: pg369 mini kat)
23.Beta cells produce Ans. B option ( proinsulin,C peptide, insulin, amylin)
24.Tamoxifen is used to treatAns. Carcinoma of Breast
25.Glucocorticoid cause immunesuppression by Ans. All of the above
26.Thyroid hormone synthesis and release is controlled by An. All of above
27. Skeletal muscle paralysis and relaxation by Ans. All of above
28. which is effected by strychnineAns. Glycine
29. which of the following produces oral ulcertaion and peripheral neuropathyAns.Zalcitabine
30. Beta1 symaphetic effect Ans. Tachycardia
PROF 2013
1.The term used when response to a drug is lost in a few minutes
Ans. Tachyphylaxis
2.The antiviral drug which is a nucleoside reverse transcriptase
3.Which of the following alters permeability of Candida Albican membrane
Ans.Amphotericin B
4.Azole antifungal does antifungal action by
Ans. Reduction of ergosterol synthesis
5.Which of the following opiod receptor causes euphoria and respiratory depression
Ans. Meu.receptor
6.Which of the following causes cheese syndrome
Ans. Tranylcypromine
7. Which is true regarding Clindamycin
Ans.Used in the treatment of infections caused by Bacteriodes
8.Which of the following inhibits epoxide reductase
9.Which of the following converts plasminogen to plasmin
10.All of the following are adverse effects of Bromocriptine except
Ans. Infertility and Ammenorrhoea
11.Which of the following blocks muscarinic and nicotinic
Ans. Succinylcholine
12.Which is true regarding erythromycin
Ans.erythromycin is destroyed by gastric acid
13.Which is a therapeutic and toxic indication of thiazid use
Ans. decrease blood volume
14.WHich of the following is true regarding immunosuppressive action of Glucocorticoids
Ans.Reduce concentration of lymphocytes and decrease function of macrophages and other APCs
15.Which of the following is not true regarding dobutamine
Ans. It is used in the treatment of bronchospasm
16.Which of the follwing inhibits DNA synthesis
Ans. Mercaptopurine
17.Which of the following is a pyrimidine derivative
Ans. Pyrimethamine
18.Which of the following does not increase the effects of Depolarising neuromuscular blockers
Ans. Anticholinergics
19.Which of the following causes reversible gynaecomastia
20.WHich of the sedative hypnotics cross the placental barrier
Ans. ALl of these
21.Which of the following antihistamine reduces allergy with minimal sedative actions
22.Which of the following is an inhaled anaesthetic
Ans.Nitrous oxide
23. Isoproterenol produces all of the follwing except
Ans. Bronchoconstriction
24. The prokinetic activity of metoclopramide is due to
Ans. antagonist activity at dopamine receptors
25. Which of the following is the DOC for petit mal epilepsy
Ans. Ethosuximide
26.Which of the follwing is a non depolarising neuromuscular blocker
Ans. pancuronium
27.Which of the follwing produces bronchodilation without causing tachycardia
Ans. Terbutaline
28.COMT is present in
Ans. Liver
29.Which of the following antihypertensives exacerbates angina
And. Hydralazine
30. Muscle relaxation is caused by
Ans. All of these

(courtesy: Hassan Lak, 4th year)

FOR 3rd Year
1.Which of th following causes parkinson like symptoms

Ans.ethyl alcohol

2.The mechanism of damage in avulsion laceration is


3.The wound produced by hammer is


4.Which is not true about ricin is not inhibited by heat

5.Antemortem fracture of hyoid bone is confirmed by haemaerrhages which are

Ans . at fracture site ?

6.Exhumation comes under

Ans. 176

7.The toxic metabolite of methanol is

Ans.formic acid

8.M/L significance of rigor mortis is that it helps in determing mortem interval

9.Temperature for mummification

Ans.110-220 F

10.CO affinity

ANs.33 times

11.Conduct money is given by who calls the witness

12.Consent is not unvalid when

Ans.taken in lucid intervals/taken one time only

13.Turner syndrome


14.Qatl without intention but death occurs during the course of an unlawful act

Ans.Qatl bis sabab

15.Head is injured with exposure of membranes

Ans.Shajjah Ammah (rupturing of membranes wasnt mentioned so its the right option )

16.Immediate death occurs in flame fires due to

Ans. chest burn ( most appropiate )

17.A patient dies due to perforation of duodenum.Cause of death

Ans.duodenal ulcer


Ans.All options correct

19.Lead diures test is used for

Ans. Lead Burden

20.Which of the following is not involved in brain death

Ans.cerebral cortex

21.Active ingredient of black gun powder

And.Potassium nitrate

22.Brown PM staining


23.Which of the following is not true regarding age of bruise

Ans. Bilirubin in 3 days ( it takes 7 to 10 days to appear !! )

Ans.24.Which is not included in incised wound

Ans.Tissue cross at base

25.Brown pigment


26.Silver value in Qisas and Diyat


27.Casper's dictum

Ans. 8:1

28.High velocity bullet will cause the least damage to

Ans. Muscle

29.Sex determination frm long bone

Ans. 70-80%

30. Psychological autopsy is conducted in cases of

Ans. Suicide

p.s : Forensic mcqs are always very tedious and unpredictable and nobody could guess their exact source.So dont panic in case you get more mcqs wrong.Regarding the book there was a book by an indian author Sumith Seth suggested by some seniors.So if you people find time then do give it a read.Its actually very good.May Allah be with you
3rd year Pathology Sendup 2013

1.Lysogenic strains are
ans.Exotoxin producing

2.Plastic wires are sterilized by

3.Beta-lactamase enzyme are
ans.Digestive enzyme/extended spectrum of Beta lactamase

4.Children at day care centers at high risk of infection
ans.enterobius vermicularis water fever is caused by
ans.plasmodium falciparum

6.oral and oesophageal thrush in AIDS is caused by
ans.Candida Albicans

7.A 30 yrs old man is having non bloody diarrhoea for 14 days .which of the following is the least likely
ans.Streptococcus pyogenes

8.A 25 yr old man complains of uretheral discharge.On microscopic examination u see neutrophils bt no bacteria.the most likely is
ans.Chlamydia Trachomatis

9.Viruses which cause latent infections
ans.Herpes virus

10.A 6 month old infant developed a respiratory illness resembling bronchiolitis.diagnosis is
ans.respiratory syncitial(option A)

11.Which of the following does not have a cell wall
ans.Mycoplasma pnemoniae

12.Characteristic of Atrophy

ans-Embryonic stem cells

14.WHich of the following induces all stages of angiogenesis and recruits macrophages
ans.Fibroblast growth factor

15.A 24 yr old women and her husband had eaten fried rice at a restaurant.After 5 hrs they develloped food poisoning.the most likely cause is
ans.Bacillus cereus

16.Which of the followiing is the most common cause of urinary tract infections

ans. E.coli

17.Which of the following is the cause of nosocomial(hospital acquired pnemoniae)
ans. Klebsiella pneumoniae

18.which of the follwoing is true regarding ischemia
ans Ischemia causes damage faster than hypoxia

19.Which of the follwing occurs after skeletal injury due to motor vehicle accident

ans.Fat embolism

20.A baby after delivery has headache,stiffneck.the organism rsponsible is

ans.Group B Streptoccous

21.Which of the following is not a characteristic of apoptosis is only pathologic

22.Which is true regarding metaplasia is a reversible change

23.Which free radical is most damaging

24.Whiich is true regarding metastasis

ans.Not sure( either option A or the option:anaplasia is a characteristic of Malignant tumor)

25.Which is true
ans.The tumor marker alpha feto protein is raised in hepatocellular carcinoma

26.Which is not true regarding Nesseria Menningitidis
ans.Option D(its exotoxin increases adenylate cyclase)

27.Which of the following is true regarding binding site is formed by hypervariable regions of both H and L chain(option B)

28.The necrosis occuring in brain is
ans.Liquefactive necrosis

29.A patient has no Tcell neither B cell immunity.the damage has occured in

ans.Stem cells

30. The coagulase test is used to differentiate between

ans. Staphylococcus aureus from Sta. epidermidis

3rd year Pathology Prof 2013

1. A Thalessemia patient with liver enlargement and abnormal liver function tests.There will be

Ans. hemosiderin laden macrophages

2. Aspergillosus is detected by

Ans. Septate hyphae

3.The Granuloma is enhanced through

Ans. Gamma interferon

4.Characteristic site of haemmorhagic infarct


5.Dna Virus

Ans.Herpes virus

6.Latent infection

Ans.Herpes virus

7.Contact dermatitis

Ans. Type 4 hypersensitivity

8.Typhoi fever with titer O 1:160 and H 1:320

Ans. Acute Infection

9. Megaloblastic anemia

Ans. Diphyllobothrium latum

10.A person is infectious to hepatitis B if he is positive for

Ans. HbsAg/Anti Hgs

11.Type 3 hypersensitivity is characterised by

Ans. immune complexes deposited in tissues and not cleared by body

12. Not true for p53

Ans. UV radiation decreases its function and it stimulates the cell cycle

13.Tumor produced by gene amplification

Ans. neuroblastoma

14.Characteristic of exudate

Ans. Inflammation

15.Metastatic calcification

Ans. Renal Calcinocosis

16.Pasteurization at 62C and 30 Min

Ans. Holding

17.Dry heat

And.denaturing proteins

18.Penicillin acts at

Ans.log phase

19. B lactam ring antibiotics

Ans.peptidoglycan synthesis

20.Additional factor for tumor growth

Ans. Angiogenesis

21.A woman with immobility has reduced diameter of calf muscles

Ans. Atrophy

22.Malignant transformation

Ans. hyperplasia and metaplasia

23.Neonatal meningitis

Ans. Group B streptococcus

24. Gram negative with swarming effect

Ans. Proteus

25.Gram negative cocci

Ans. oxidase

26.Normal microbial flora


27.Stain for confirmation of Fungi

And. Calcorfluor white

28.Ischemic necrosis of heart

And. Coagulative necrosis

29.Tumor of Mesenchymal origin

Ans. Sarcoma

30.Cardiac failure cells

Ans. hemosiderin laden macrophages


Here's more you should read...

USMLE Step 1 Experience by Ayaz Mehmood (Score : 99/266)

USMLE Step 1 Experience by Ayaz Mehmood (Score : 99/266)
Salam everyone, let me start in the name of Allah who’s the greatest benefactor of all mankind. I am going to write a detailed composition regarding preparation for USMLE Step 1. I am a final year student at King Edward Medical University and I took my exam on June 10th. Final year is the year before internship/ house job in Pakistan. I just got my scores: 99/266

Let me introduce some myths surrounding USMLE Step 1 which are especially prevalent within Pakistan; I am not too sure about India because I heard their students typically appear in their final years.

 Myth number 1:Do not appear for USMLE Step 1 within your graduation

 Verdict: Baseless, illogical reasoning

Explanation: This is so prevalent in Pakistan it’s almost pathetic. One of the biggest concerns surrounding our students is that Step 1 is a huge risk to be taken before graduation. Let me put it in another way: Step1 would always remain a risk whenever it is taken, …

Australian Medical Council AMC Part 1 Guide - Experience and Tips

AMC Part 1 by Dr. Asad Khizar Malik (Rank : 77/620) Australian Medical Council  Guide - Experience and Tips
Salam people, let me start in the name of Allah who’s the greatest benefactor of all mankind. Hope everyone is doing great. I'll try to write as much as I can for the people who are due to various reasons more interested in joining Australian Hospitals for post-grad training as compared to the USMLE pathway.

I am a graduate of King Edward Medical University, class of 2004-2010. I did my 6 months house job after graduation in Mayo Hospital, and after that, i gave my AMC Part 1 in November, 2010 from Brisbane. With the grace of Allah, I passed that in first attempt.


First thing in mind that comes with post grad training in Pakistani doctors minds is: Which way to go after graduation? That is a very tough decision that is …

FSc Premedical Guide - How to fly high..

FSc Premedical Guide - How to fly high.. Unsa Athar Your 40% needs to be excellent to get into KEMU or  some other good place.
(Dedicated to my teachers who not only taught me the fsc books but also many priceless lessons of life)
(Unsa Athar)
The tree that never had to fight For sun and sky and air and light, But stood out in the open rain And always got its share and rain, Never became a forest king, But lived and died a scrubby thing… Good timber does not grow with ease, The stronger wind, the stronger trees.
Getting yourself educated in the desi manner i.e. through the Board of Intermediate and Secondary Education is one of the top most challenges of today’s society. Matriculation seems difficult at that time, but when you enter FSc, you realize that matric was the easiest job in the world.  Those obese books of intermediate part I and part II are the worst enemies one can ever have.  People say Medical is tougher, but I find one basic difference in both. When you enter a medical college, y…


Anatomy/Histology Gallery
Read the instructions here 1st Year

Histology Slides for Professional Exams
Folder 1- Labelled Folder 2 - Labelled Folder 3 - Labelled
Histology Revision Slides Updated (2011)
by Laiba Khalid
Lower Limb Anatomy Spotting Labelled

Embryology Models Some models are labelled and others mentioned in comments

Anatomy Museum Models (unlabelled) This album covers Upper limb, Lower limb and Thorax regions of anatomy

2nd Year
HISTOLOGY Diagrams Hand-drawn CARDS 2ND YEAR MBBSThese are hand-drawn histology diagrams by Demonstrator Dr. Shaista (Dept of Anatomy, KEMU) and submitted by Anosha.NEUROLOGY/ Neuroantomy SPOTTING  (LABELLED SPECIMEN) 2ND YEAR  Each structure is labelled and a great job done by Anosha. Neuroanatomy / Brain 2nd Year Important topics by LaibaNeuroanatomy Models Labelled  Gross models labelled by Maryam Shahid Abdomen & Pelvis Anatomy Spots Labelled Excellent job by Maryam Shahid
Anatomy Learni…

USMLE Step 2 CK experience by Rizwan Khan (254)


     I recently got done with Step 2 CK exam & I want to elaborate my experience and the mistakes that I made during my prep so that any of my colleagues who are preparing for this exam might benefit from them. I wont go much in detail about how to prepare and where to prepare from since it is already highly debated on the forum and in the previous posts but would focus more on my personal experience and the bad choices which I made during the preparation phase.
SELF-ASSESSMENTS AND QBANKS Uworld 74% Kaplan Qbank 69%
Kaplan diagnostics  = 80% (70 days before exam) Kaplan Simulation Exam 1 = 71% (50 days before exam) Kaplan Simulation Exam 2 = 76%  (40 days before exam) Fred simulation for CK = 84% (39 days before exam) NBME 2 (offline) 21 mistakes (30 days before exam)
NBME 4  =    263 (13 days before exam) UWSA =  259 (2 days before exam)
Real exam = 254